Herkese selamlar! Uzun süre sonra yeni bir yazıyla buluşmuş olmak benim için fazlasıyla mutluluk verici. Web dünyası için olmazsa olmaz olarak nitelendirebileceğimiz hosting konusuna değineceğiz bugün. Genellikle web hosting, linux hosting, windows hosting ve wordpress hosting olarak karşımıza çıkan bu dijital terim, webdeki yaşam alanlarımızı oluşturan ve çevreleyen en temel ögelerdendir. Fazla uzatmadan hemen konumuza geçelim isterseniz. 🙂

Hosting, barındırma anlamı taşır

Host kökünden türemiş olan terimimizin görevi, web sitelerinde depolama ihtiyaç duyulan birimlere bir saklama ve koruma alanı oluşturmaktır. Daha somut ve elle tutulur örneklerle açıklamak istersek internetin lüks olduğu dönemlerde bir disket, cd veya flash bellek ne ise sunucular vesilesi ile online ortamlarda verileri saklayan hosting de kısmen odur…

Bu verdiğim örneklerden temel ayrılan nokta ise hostingin sürekli aktif olmasının gerekliliğidir. Kullanıcıların yanıt alması için sunucuların aktif olarak çalışmaya devam etmesi gerekir. Web siteleri online olarak kullanılabilir olduğu için omurga görevini de gören hostingler; sitelerinize ait tüm görsellerinizi, metinlerinizi, kodlarınızı ve bunların genel olarak yer aldığı admin paneli yapılarınızı (c panel vs.) barındırır.

Hosting çeşitleri nelerdir?

Kullanım amacınıza bağlı olarak değişen hostingler aslında temelde aynı görevi görür. En iyi hosting firması tarzında ayrımlara bu yazımızda değinmeyeceğiz ancak satın alacağınız hostinglerin işlemci detaylarını incelemenizi öneririm. Bu detaylara da önümüzdeki günlerde değinmeye çalışacağım 🙂

Genelde wordpress temelli kullanılan hostinglerimizin çeşitlerine bir bakalım.

VPS Sanal Sunucu

Paylaşımlı hostinge oranla daha özelleştirilebilir ve bağımsız bir deneyim yaşayabileceğiniz vps sunucular, birbiriyle ilişkisiz sunuculardan oluşan yapılardır. Hızlı, profesyonel ve güvenilir hizmet almak isteyenler genelde tercih etmektedir.

WordPress Hosting

WordPress, popüler içerik yönetim sistemlerindendir. CMS kısaltmasını mutlaka duymuşsunuzdur. Online mecralarda da, özellikle blog yönetimi adına, lider olan platformlardandır WordPress. Daha kolay kullanabilmek ve stabilite adına bu hosting türü tercih edilmektedir.

Windows ve Linux Hosting

Adından da anlaşılacağı üzere windows veya linux işletim sistemiyle çalışan hostinglerdir. İkisi arasındak temel farklar; Linux tabanlı işletim sistemleri ücretsizdir ve Windows işletim sistemi lisans ile kullanılan yani Linux’e kıyasla ücret ödenen sistemdir. Ayrıca Linux sistemi açık kaynak kodlu olduğundan dolayı Windows‘a göre daha yüksek güvenlik sağlar. Windows bu güvenliği sağlamak için ek uygulamalara ihtiyaç duymaktadır.

Bir yazının daha sonuna geldik. Daha detaylı bilgi için https://www.verigom.com/wordpress-hosting/ ziyaret etmenizi öneririm! 🙂

Kalın sağlıcakla 🙂