Kozmetik, günlük hayatımızda sık duyduğumuz ve kullandığımız malzemeler bakımından aşina olduğumuz bir kelimedir. Peki detaylarını düşünmek daha önce hiç aklımıza geldi mi? Veya birçok kelimede olduğu gibi kozmetikte de kelimenin kökünü acaba merak ettik mi? İnanın bu sorunun cevabını kendimi düşündüğüm vakitlerde ne yazık ki bulamıyorum. Zira güneş kremi, şampuan veya taraktan tutun da kendimizi iyi hissetmemize sebebiyet veren parfümlerimize kadar geniş bir alanı kapsayan kozmetik nedir ve ne demektir, hiç düşünmemiş gibiyim…

“Bu konu nereden çıktı böyle?” diye düşünmüş olabilirsiniz. Dijital pazarlama adına incelediğimizde, kullanıcı deneyimi açısından da, satın alınırken emin olunamayan ve sahte ürünlerin en çok yer aldığı kategori kozmetiktir. Bu sebeple iadeler de fazla olmaktadır. Hem genel kültür olması hem de alışverişlerimizde dikkat etmemiz gereken noktalara değinmek istediğimden bu başlıkla bir yazı yazmaya karar verdim.

Kozmetik Kelime Anlamı Nedir?

Kelimemiz kendi alanında en kaliteli ürünlerin de bulunduğu Fransa’ya ait olan bir kelimedir. Yani Fransıca dilinden bizim dilimize geçmiştir. TDK anlamı olarak cildi güzelleştirmeye, bedene ait olan unsurları diri tutmaya yarayan her türlü madde olarak karşımıza çıksa da biz hem güzellik hem de sağlık adına kullandığımız ürünler bütünü olarak tanımlıyoruz kozmetiği. Klasik bir kremden farkı aynı zamanda güzellik katıyor olması veya güzel kokuyor olmasıdır. Zira sadece sağlık amacı da taşımaz, dolaylı yoldan etki ettiği de bir gerçektir. En güzel örnek vücut spreyi olabilir. Konumuzun ucunu kaybetmeden biz tekrar dönelim…

Tekrar derinlere indiğimizde “cosmos” kelimesi ile karşılaşmamız mümkündür. Bu kelime Latince’dir ve süs, güzellik anlamlarına gelir. Basit olarak gördüğümüz bir koku unsurunu dahi psikoloji ile ilişkilendirdiğimizde ve parfümleri incelediğimizde karşımıza, gelenek anlamı taşıyan düğünlerden tutun da hijyene kadar birçok bilimsel açıklama bulabiliriz. Kozmetiğin bir bilim olarak karşımıza çıktığını da ayrıca unutmamamız gerekir. Dermatoloji, Mikrobiyoloji, Toksikoloji gibi alanlar kozmetikle doğrudan ilgili olan ve kozmetik ürünlerinin içerisindeki maddelere hakim olarak eğitim alan bireyleri ifade eder. Evet eminim şimdi görüyoruz ki kavramımıza çok daha farklı bakmaktayız artık 🙂

Ürün Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bilimsel gerçekliklerden de bahsettiğimize göre bu konu başlığımızın altına ekleyeceğimiz ilk şey ürünlerimizin içeriği olmalıdır elbette. Kozmetik ürünlerin ambalajları sadece güzel bir görünüm kazandırmak ve raf ömrü olarak adlandırdığımız saklanma süresini uzatmak amaçlı kullanılmamaktadır. INCI (International Nomenclatune of Cosmetic Ingredients) olarak kısaltılan ürün içeriklerinin de ambalajlarda yer alması zorunludur. Ürünü oluşturan bileşimler, yüzdesi en çok olandan en az olana doğru sıralanarak ambalaja eklenir. Bu bir seçim değil, zorunluluktur. Buna dikkat ederek içerik araştırması yapabilir ve maddelerin oranları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. En genel uyarım kesinlikle kimyasal maddelerin fazla olduğu kozmetik ürünlerden uzak durmanız olacaktır. Ayrıca ürünlerin ambalajları da taklit edilebilir olduğundan ilk etapta eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa detaylı olarak araştırma yapmanızı tavsiye edebilirim.

Yazımın başından şimdiye kadarki bölüme kadar oluşabilecek bir yanlış anlaşılma için küçük bir parantez açmak istedim. Kozmetik ürünler vücuda sürmek şartıyla sadece içerisinde madde bulunduran ve bir ambalaja sahip olan ürünler değildir. Bir tarak, fırça, kaş sabitleyici, cımbız vs de kozmetik ürün olarak adlandırılmaktadır. Bu tarz ürünlerin de kaliteli ham maddelerden üretildiğine emin olmanızı, çok ucuz ürünlerden de uzak durmanızı öneririm.

Organik ürünler, çevre dostu ve canlı dostudur. Bilimsel olarak da birçok ibareyi ambalajlarında barındırır. Kimyasaldan uzak kozmetik ürünler, erken yaşlanmanızı da engelleyecektir.

Satın alırken offline mecraları tercih ediyorsanız biraz daha gönlünüz rahat olacaktır elbette ancak özellikle indirim dönemlerinde dijital mağazalar fazlasıyla cazip olabilmekte… Ne olursa olsun bilinir yerlerden alışveriş yapmaya dikkat edin. Kozmetik ürünlerin bazıları aynı fabrikadan çıkmalarına rağmen 2. kalite alternatifi olarak da -sadece satıcıların anlayabileceği şekilde- satılmaktadır. Bilinir mağazalar bu tarz basit uyanıklıkları yapmaz diye düşünüyorum. Ayrıca kozmetik alanında ciddi rekabet söz konusu olduğundan çok uçuk fiyatlı indirimlere inanmamanız gerektiğini de kendimce söylemek isterim. 🙂 Bizzat benzer bir organizasyonda yer aldığım için deneyimlerimden hareketle bunu ifade ediyorum!

Ben Orhan Şengün. Beraber öğrenmekten ve araştırmaktan zevk alıyorum. Yazımı okuduktan sonra yorum da yaparsanız beni çok mutlu edersiniz. 🙂

Saygılarımla…