Teknolojinin gelişimi online mecralara olan ihtiyacı da artırmış ve web sitelerin varlığı artık çok daha ciddi önem arz etmeye başlamıştır. Bu durumun artık gözle görünür olması da web sitelerinin alt yapısına varıncaya dek detaylı bir araştırma yapılmasını ve bu doğrultuda stratejiler geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. İşte bu noktada karşımıza çıkan en eğlenceli ve kullanışlı içerik yönetim sistemlerinden biri de WordPress‘tir. Peki nedir bu WordPress? 🤔

WordPress Nedir?

WordPress, web siteleri ve bloglar oluşturmak için kullanılan açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi yani CMS’tir aslına bakarsanız…🙂

WordPress’in mazisini 2003 yılından itibaren gözlemleyebiliyoruz. Yani 2003’te var olduktan sonra internet tabanlı en popüler içerik yönetim sistemlerinden biri haline gelmiştir. Bunda en önemli etkenler kullanıcı dostu arayüz, zengin eklenti desteği, güçlü temalar ve kolay özelleştirme seçenekleri olarak sıralanabilir.

WordPress, PHP programlama dili ve MySQL veritabanı kullanılarak geliştirilmiştir. İlk etapta sadece şahsi bloglara özgü bir sistem gibi algılansa da çeşitli sektörlerdeki web siteleri için kullanılabilecek çok sayıda özellik ve işlevsellik sunmaktadır. Örneğin WordPress’i ilgi alanınızla ilgili bir blog, kişisel web sitesi, e-ticaret sitesi veya kurumsal web sitesi oluşturmak için kullanabilirsiniz. Ve bunların hepsini hosting ve domain sahibi olduktan sonra saniyeler içinde ücretsiz yapabilmek de en büyük artılardan olsa gerek…

Temel itibariyle WordPress’i anlamlandırdığımıza göre detaylara yavaş yavaş geçebiliriz. 🙂 Birçok şeyde olduğu gibi WordPress’te de performans önemlidir. Bu sebeple de WordPress site hızlandırma yolları sıklıkla araştırılır. Biraz da buna değinelim.

WordPress Site Nasıl Hızlandırılır?

WordPress sitelerin hızlarını artırabilmek için belli başlı bazı teknik detayları ve gereklilikleri yerine getirmek gerekir. Bunlara gelin aşağıda hep birlikte bakalım!

  • Kaliteli bir web barındırma hizmeti kullanın: Site hızı, web sitenizin barındığı sunucunun hızı ve performansı ile doğrudan ilgilidir. Hızlı ve güvenilir bir web barındırma hizmeti kullanarak, sitenizi hızlandırabilirsiniz.
  • Responsive tema kullanın: WordPress responsive tema kullanmak daima işleri kolaylaştıran ve otoriter olmayı sağlayan genel bir çözümdür. Responsive siteler hem iyi bir kullanıcı deneyimi sunar hem de sitenizin cihazlara göre yüklenme hızını kısaltır.
  • Resimleri optimize edin: Büyük boyutlu resimler, sayfa yükleme süresini yavaşlatabilir. Resimleri optimize etmek, boyutlarını küçültmek ve sıkıştırmak sayfa yükleme süresini azaltabilir.
  • Cache kullanın: Cache, web sitenizin sayfalarını önbelleğe alarak daha hızlı yüklenmesini sağlar. WordPress için birçok cache eklentisi mevcuttur.
  • Eklentileri azaltın: Fazla eklenti kullanmak, sitenizin yavaşlamasına neden olabilir. Kullanmadığınız eklentileri silin ve sadece gerekli olanları kullanın.
  • Temanızı optimize edin: Tema, web sitenizin hızını doğrudan etkiler. Hızlı ve optimize edilmiş bir tema kullanarak sitenizi hızlandırabilirsiniz.
  • CDN kullanın: İçerik dağıtım ağı (CDN), web sitenizin içeriğini farklı sunuculara dağıtarak daha hızlı yüklenmesini sağlar.
  • Güncellemeleri yapın: WordPress’in ve eklentilerinizin güncellemelerini yaparak, performans iyileştirmeleri ve hataları düzeltmeleri alabilirsiniz.

Bu adımları takip ederek, sitenizin hızını artırabilir ve kullanıcı deneyimini iyileştirebilirsiniz. 🙂

Maddeler içerisinde belki de en özgün şekilde kullanılabilecek ve birden fazla yöntem sıralanabilecek olan eklenti kullanmaktır. Bu eklentiler arasında en fazla tercih edilenlerden biri de Perfmatters‘tir.

Perfmatters Eklentisi Nedir?

Perfmatters, bir çeşit performans aracıdır ve sitenizi optimize etmenizi sağlar. Birçok farklı performans ayarını perfmatters ile yapabilir ve sitenizdeki ciddi değişimi gözlemleyebilirsiniz. Tabii bunu sağlamak bazı özel bilgilere hakim olmakla mümkün olmaktadır. Perfmatters ayarları konusunda uzmanlaşmanız ve siteniz özelinde stratejiler geliştirmeniz önemlidir. Gelin bu ayarlara da kabataslak bir bakalım:

  • JS, CSS ve HTML dosyalarını yönetin: Perfmatters, web sitenizin yüklenme süresini azaltmak için CSS, JS ve HTML dosyalarınızı yönetmenizi sağlar. Bu dosyaları devre dışı bırakabilir veya yüklenmelerini geciktirebilirsiniz.
  • Embeds özelliklerini devre dışı bırakın: Perfmatters, web sitenize embeds özelliklerini devre dışı bırakarak performansı artırır. Örneğin, YouTube veya Vimeo videolarını sitenize yerleştirdiyseniz, bu özelliği devre dışı bırakarak sitenizin hızını artırabilirsiniz.
  • Gravatar özelliğini devre dışı bırakın: Gravatar, sitenizdeki yorumlar için profil resimlerini sağlar. Bu özelliği devre dışı bırakarak, site yorumlarındaki resimleri kaldırarak sayfa yükleme hızınızı artırabilirsiniz.
  • Favicon özelliğini devre dışı bırakın: Favicon, web sitenizin sol üst köşesindeki küçük simgedir. Bu özelliği devre dışı bırakarak, bir miktar performans artışı sağlayabilirsiniz.
  • Heartbeat API özelliğini yönetin: WordPress Heartbeat API, WordPress’in arka planda çalışan bir özelliğidir. Bu özelliği devre dışı bırakarak, sunucu kaynaklarınızın tüketilmesini azaltabilir ve sitenizin hızını artırabilirsiniz.

Bu maddelerden de anlayabileceğimiz üzere Perfmatters, web sitenizin performansını artırmak için kullanabileceğiniz birçok ayar sunmaktadır. 🙂

Ve bir yazımızın daha sonuna geldik. Ben Orhan Şengün! Yazmaktan ve birlikte öğrenmekten sonsuz mutluluk duyuyorum. Kalın sağlıcakla…