E-Ticaret, son zamanlarda girişimcilik yapmak isteyen birçok kişinin aklına gelen ilk kavram olmaya başlamıştır. Özellikle içerisinde bulunduğumuz 2021 yılında bu durumu yakın çevremizden ve daha özelinde arkadaşlarımızdan net olarak gözlemleyebilir, teyit edebiliriz. Peki gerçekte durum nasıldır? Çok cüzi miktarlarla e-ticaret yapmak mümkün müdür? Bu sorulara cevap bulmaya çalışacağız. 🙂

E-Ticaret, ilk bakışta somut bir mekana bağlılık gözetmeyen ve istenildiği an başlanabilecek potansiyelde duran bir kavramdır ancak başarılı olan girişimler incelendiğinde aslında durumun tam aksi olduğu anlaşılmaktadır. Özellikle birçok girişimci de kendi markasını oluşturmak şartıyla e-ticaret yapmak istemektedir. Dijitalde ticaret veya e-ticaret offline ortamlardan ayrı düşünülmemesi gereken omni-channel bir anlayış olarak artık zihinlerimize yerleşmelidir. Günümüz şartlarına göre bu kavramı yorumlamak, dijital ticareti yeni yeni kabullenen zihinlerin daha başarılı girişimlere öncülük etmesini kolaylaştıracaktır. İnternetten ticaretin insanlar tarafından henüz kabullenilmediği ve benimsenemediği dönemlerle günümüz arasındaki ciddi farkı akıldan çıkarmamak E-Ticaretin ilk adımı olmalıdır.

Neden Offline da Gerekli Diyorum?

Kullanıcı veya müşteri olarak kendi hareketlerimizden hareketle girişimimizi desteklememiz gerekir. Bir ürün satın alırken değişimini kolay gerçekleştirebileceğimiz, somut olarak da ulaşabileceğimiz markaları tercih etmeye çabalıyoruz. (Pazar yerleri bu anlatımımın dışında zira yapacağımız online ticareti pazar yerlerinde ayrı olarak da anlatmaya çalışacağım. Blog yazımda bahsi geçen olay tamamen yeni bir marka oluşturma süreci üzerinden ilerlemektedir.)

Offline bir alanda da bulunmak marka bilinirliğinizi destekleyen ciddi bir unsur olacaktır. Sizin gibi düşünen ve belki de şu an siz bu yazıyı okurken dijitale adımını atan binlerce girişimci olduğunu aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. Başarı için offline iyi bir adımdır. Somut olarak görünür olur ve rakipleriniz arasından ulaşılabilirlik konusuyla kısmen önde olursunuz.

Offline Olmadan Olmaz MI?

Kesinlikle bunu düşünmeniz amacıyla yukarıdaki cümleleri kurmadım. Başarılı olan girişimlerin hem onlineda hem de offlineda bulunduğunu belirtmek istiyorum sadece. Artı olarak sadece onlineda bulunmak sizi kira vb. masraflardan uzak tuttuğundan maliyetsiz gibi görünse de kurumsal görünmek ve insanların sizi kolay bulabilmesi için offlineda bulunan bir markaya göre daha fazla harcama yapmanız gerekecektir. Aynı keywordsler ile yarışta olduğunuz, zaman itibariyle sizden daha otoriter olan, güven unsurunu sağlamış birçok siteden daha kısa sürede sizi ileri taşıyacak olan offline varlıktır. Artı olarak offline içerisinde bir online kurgu gerçekleştirebilmek ve farklılığı bu şekilde konuşturmak da sizi fazlasıyla öne atar. “Reklama para harcamadan akıllı sermayeyle ve sosyal marka olarak reklam yapmak” kavramını bir düşünmenizi rica ediyorum. Ardından offline ile dijitali birleştiren DeFacto örneğini inceleyebilirsiniz. Ardından sosyal marka nedir? Diye düşünenler için de bu sosyal marka linkini bırakıyorum. 🙂

E-Ticaret Sermayesiz Yapılabilir Mi?

Günümüzün kanayan yarası ve en fazla araştırılan cümlesi olan “kolay para kazanma yöntemleri” denildiğinde ilk sırada e-ticareti görmeniz muhtemeldir. Hatta birçok kullanıcı sermaye olarak kullanabileceği paraları dropshipping sistemlerine teminat olarak veya senelik ücret olarak vermekte ve binlerce kişinin satmaya çalıştığı ürünleri daha yüksek meblalardan pazarlamayı hayal ederek emek harcamaktadır. Güncel durum gözlemlendiğinde pazar yerlerinin insanlar tarafından artık fazlasıyla kabul görmesiyle birlikte kaliteli markaların dropshippinge pek olumlu bakmadığı ve yeni bayilik vermediği de bir gerçektir. Bunun dışında bayilik veren bu markaların bizzat satış yaptığını ve e-ticaret için olmazsa olmaz iki unsurun da riske atıldığını (hızlı teslimat, uygun fiyat) unutmamak gerekir. Bu konuları yeni yazılarımda daha da detaylandıracağım ancak sorunun cevabını vermem gerekirse eğer sermayesiz kesinlikle e-ticaretin mümkün olmayacağını ve enerji tüketmek dışında bir karşılığının da olmayacağını söyleyebilirim. Tabi bu cümlem günümüz için geçerli. İlk dönemlerde yaşanan e-ticaret mucizelerini okuyup hayal kurarak girişim yapmaya çalışırsanız sadece hüsrana uğrarsınız, bilesiniz.

E-Ticaret, kesinlikle belli bir sermaye ile yapılmalı ve bu sermaye gruplandırılmalıdır. Onlinedaki öncelikler bugün olduğu gibi yarın da farklılaşacaktır.

Yazımın bir giriş yazısı olduğunu hatırlatmamda fayda var. Zira bu uçsuz bucaksız alanda daha gidecek çok yolumuz var. E-Ticaretin temellerine inmeye çalıştığımız yeni yazılarım için lütfen takipte kalın!

Ben Orhan Şengün, saygılarımı sunarım…