Content Marketing veya dilimizdeki haliyle içerik pazarlaması, hedef kitlemizle organik ilişkiler geliştirmemizi sağlayan en değerli araçlardan biridir. Dijitalin hayatımızda daha net yer almaya başlaması, online iletişim biçimlerinde de farklılıklar oluşturmuş ve yeni yöntemlerin gelişmesi adına zemin hazırlamıştır. İlk etapta bize yabancı ve uzak gelen bu kavramla ilgili örneklere geçtikçe aslında ne kadar da çok kullanıldığını görmüş olacağız.

Öncelikle pazarlamanın sadece ticari bir ürün temelli yapılmak zorunda olmadığının altını çizmek isterim. Son dönemlerde ciddi bir ivme kazanan PR sektörü de içerik pazarlamasından fazlasıyla yararlanır. Hatta içerik pazarlamasını temel alır diyebilirim. Bundan hareketle vurgulamak istediğimiz gerçeklikle ilgili direkt olarak bağırmamak yani ürünümüz veya hizmetimiz için sunduklarımıza ve fiyatımıza odaklanmadan iyi olduğumuzu karşı tarafa hissettirebilmek içerik pazarlamasının asıl gayesidir. Cümlem karışık oldu gibi… 🙂 Gelin biraz daha derinlere inelim!

Content Marketing (İçerik Pazarlaması), hedef kitlemizin dikkatini çekebilmek adına -kitlenin gerektirdiği zaman ve mekan unsurları da gözetilerek- istikrarlı içerik oluşturma ve bu içerikleri en uygun kanallardan yayma sürecidir. Adında da sıklıkla vurguladığımız gibi hedef kitleye hitap eden içeriklerle en iyi olunduğu kanıtlanmaya çalışılır. Bu pazarlama tekniğinde de diğerlerinde olduğu ana hedef “satış”tır. (Özel durumlar ve amaçlar hariç) Sağlıklı bir içerik pazarlaması yapabilmek adına hedefimiz olan satışı hedef kitlemize yansıtmıyor olmamız gerekir. Yani iletişimimizin odağı satış değil beklentilerle ilgili bizden örnekler ve yapabildiklerimiz olmalıdır. Gerçek dışı söylemler content marketing’de asla karşılık bulamaz. Zira kaliteli bir içerik somut örneklerle desteklenmelidir. Günümüzde içerik pazarlaması adına en fazla kullanılan kanal sosyal medya olduğundan içerik pazarlaması ile sosyal medya paylaşımları aynıymış gibi algılanabilmektedir. Unutulmaması gerekilen en önemli şeylerden biri de içerik pazarlaması adına sosyal medyanın sadece kullanılabilir araçlardan biri olduğudur. Content Marketing sosyal medyadan yapılabildiği gibi tv kanalları, web siteler, pazar yerleri gibi insanların sıklıkla başvurduğu mecralardan da yapılabilir.

Günümüzde bundan önceki 5-10 yıla oranla daha fazla reklamla karşılaşıyoruz. Bunda elbette reklam araçlarının fazlalaşması ve etkileşimin dijitalin gelişimiyle daha da kolaylaşmış olması etkin. Bu bizleri reklamveren isek müşterimizi daha detaylı anlamaya ve analiz etmeye, reklamın hedef kitlesiysek de doğru kararı binlerce ürün arasından vermeye itiyor. Tam da bu noktada content marketing‘in iki taraf açısından da işleri kolaylaştırdığını söyleyebilirim 🙂

Content Marketing (İçerik Pazarlaması) Ne Tarz İçeriklerle Yapılır?

Öncelikle bunun somut bir kategorilendirmeye dayanamayacağını aklımızda netleştirmemiz lazım. Sebebi dijital kanallardaki hızlı değişimden kaynaklanıyor. Örnek vermem gerekirse fazla değil 5 yıl öncesinde web sitemize ekleyeceğimiz kaliteli bir içerik fazlasıyla etkili olurken günümüzde sosyal medyada paylaşacağımız basit bir video çok daha kısa bir sürede bizi binlerce kişiyle buluşturabilir. Yine de içerik türlerimizi sıralayalım:

-Yazılı İçerikler

-Video İçerikleri

-Görsel Temelli İçerikler (Fotoğraf, resim)

-Sesli İçerikler

Bunlardan hangisinin sizi daha çok ikna ettiğini yorum kısmına yazarsanız mutlu olurum bu arada 🙂

Beni En Çok Etkileyen Content Marketing (İçerik Pazarlaması) Örneği

Bu başlığın altında daha önce hiç duymadığınız bir olay beklediğinizi veya bunu umduğunuzu hissedebiliyorum ancak bunu duymamış olmanız içerik pazarlamasının çok başarılı olmasından dolayı pek mümkün değil ne yazık ki… 🙂 Bu pazarlama yöntemine sıklıkla başvurduğu ve birçok marka için zor olanı yapıp bu uğurda ambalaj değişimi de yapabildiği için içerik pazarlaması alanında Coca-Cola benim için bir üstad niteliğinde. Tadına, yazın içimizi ferahlatma özelliğine vurgu yapmak yerine üzerinde yazan isimlerle dostlarımıza şarkılar armağan etmemize vesile olan firma, hem kendini çalışanları dışındaki insanların vesilesiyle hatırlatma imkanı buldu hem de “content marketing”in asıl amacı olan satış unsurunu da fazlasıyla sağladı. Şu an buna vurgu yapıp web sitemde coca cola bağlantısı ekleyerek örnek vermiş olmam da webdeki otoritesini yükseltiyor, bu da ayrı bir konu tabiki 🙂

Coca Cola Content Marketing (İçerik Pazarlaması Stratejisi)

Kısacası bir taşla onlarca kuş vurmanızı sağlayan bir yöntemdir içerik pazarlaması. Detaylar ve fazlası için takipte kalmanızı öneririm.

Yazımın bir başlangıç niteliği taşıdığını ve bu konudaki yazıların devamının da geleceğini belirterek yavaş yavaş yazımı sonlandırıyorum.

Orhan Şengün Content Marketing Certificate

Ben Orhan Şengün. Sizinle öğrenmekten fazlasıyla zevk alıyorum. Mutlu kalın!

Saygılarımla…